Zit jij regelmatig voor de buis om een film te kijken? Dan kun je natuurlijk optimaal genieten van het verhaal, maar het kan ook verdergaan dan dat. Wellicht word je ook wel gefascineerd door de kwalitatieve beelden, de mooie hoeken waaruit wordt gefilmd en de soepele overgangen tussen de shots. Als jij dit zelf ook onder de knie wil krijgen, kun je hiervoor een opleiding volgen. We hebben het over de opleiding ‘cameraman’: meer over deze opleiding, zetten we hieronder voor je op een rij.
Inhoud
Dit leer je bij de opleiding cameraman
Voordat je je gaat aanmelden bij de opleiding, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je precies gaat leren bij de opleiding. Zoals je wellicht wel doet vermoeden, leer je bij de cameraman opleiding natuurlijk allerlei skills rondom het filmen. Toch is het goed om te weten dat je niet zomaar in het wilde weg gaat filmen. Je moet namelijk een goedlopend verhaal zien te vertellen, dat de kijker begrijpt en waarin de kijker wordt meegesleept. Zo kun je tijdens de opleiding leren hoe je een film moet filmen, maar kun je bijvoorbeeld ook de opdracht krijgen om een korte docu te maken of een andere vorm waarbij een video als communicatiemiddel wordt gebruikt. Daarnaast is het ook goed om te weten dat je moet stilstaan bij het licht en het geluid van de film, want daar ben jij als cameraman ook verantwoordelijk voor.
Naast dat je moet weten hoe je overweg moet gaan met de camera, moet je natuurlijk ook weten hoe je de beelden daadwerkelijk omtovert tot een goedlopend verhaal. Hier komt dus ook het editen, monteren, knippen en plakken bij kijken. Als je er toch achterkomt dat je het leuker vindt om achter de computer te editen in plaats van voornamelijk achter de camera, kun je er ook voor kiezen om de opleiding mediavormgever mbo te volgen. Bij deze opleiding ben je voornamelijk bezig met de vormgeving van websites tot magazines. Hierbij kun je ook achter de camera staan om bijvoorbeeld foto’s te schieten die je vervolgens weer kunt gebruiken in jouw opdracht, maar is het vooral gericht op de vormgeving van het uiteindelijke product.
Als je het tóch leuker vindt om regelmatig achter de camera te staan om er daadwerkelijk een goedlopende boodschap van te kunnen maken, sluit de opleiding cameraman wellicht beter bij deze interesse. Daarnaast leer je ook een aantal skills zoals het inleven in de doelgroep, je creativiteit gebruiken en moet je natuurlijk ook een verhalenverteller zijn.
Dit kun je met de opleiding cameraman
Met de opleiding ‘cameraman’ kun je natuurlijk een cameraman óf -vrouw worden. Maar, waar kun je dan terecht? Bij veel verschillende bedrijven of organisaties kun jij als cameraman of cameravrouw aan de slag. Veel bedrijven willen namelijk film inschakelen als communicatiemiddel, voor bijvoorbeeld een reclamespotje. Je kunt natuurlijk ook jouw droom najagen om aan de slag te gaan in de filmindustrie, om daadwerkelijk die vetste films te maken die jij normaal gesproken zit te bewonderen voor de buis.
Is de opleiding wat voor jou?
Om erachter te komen welke opleiding het beste bij jou past, is het belangrijk om na te denken waar jouw interesses liggen en waar jij jezelf ziet in de toekomst. Naast dat je de opleiding leuk moet vinden, is het ook belangrijk dat je de toekomstige baan ziet zitten. Het is daarom erg belangrijk om je te verdiepen in de verschillende opleidingen van de verschillende scholen bij jou in de regio. Je kunt er ook altijd voor kiezen om naar een open dag te gaan en je kunt je daarnaast ook altijd aanmelden voor een meeloopdag, zodat je meer informatie kunt krijgen over de opleidingen. Zo weet je precies wat bij jou past.
0 Comments