Top 10 Beste Pixar Films


0

Elke generaties heeft zijn eigen helden. Zo ook bij de animatiefilms. Je grootouders vonden Pinocchio geweldig, je ouders Popeye en jijzelf? Kans is groot dat het antwoord dat je geeft een film van Pixar is. En prijs jezelf gelukkig: je kan genieten van animatiefilms met een spannend plot, vol actie en verhaallijnen die zelfs de stoerste volwassene doet huilen. Pixar won al een kast vol Oscars. Ze zijn de standaard waar alle andere animatiefilms tegen worden afgewogen. Wij lijsten de 10 beste Pixar films voor je op. Dus is het binnenkort weer een koude of regenachtige zondagnamiddag, dan haal je dit lijstje maar uit de kast.

10. Monsters, Inc (2001)

Monsters, Inc. flirtte in 2001 met de grenzen van wat computeranimatie kon. We zien wilde, hoppende actiesequenties, een rijkdom aan grappen en grollen op de achtergrond, een scherm vol kleur en leven. En het script zit vol prachtige oneliners en heerlijke warmte.

9. Ratatouille (2007)

Verhaal en hoofdkarakter staan helemaal centraal: Remy, een culinaire Franse rat (je moet er maar op komen) komt terecht in Parijs, waar hij een jonge keukenhulp assisteert in het bereiden van magnifieke schotels. Volwassen verhaal, originele animatie: het plaatje klopt helemaal.

8. Toy Story 3 (2010)

11 jaar nam het in beslag om de derde Toy Story te maken. Het grootste deel van het originele team ging terug achter de computer zitten om de beelden te maken. De speelgoedjongen is ondertussen groot geworden, en het speelgoed tracht te ontsnappen aan hun volgend lot: een crèche waar ze door de talrijke kinderen iets minder zachtaardig worden aangepakt. Een donkere (naar Pixar normen), energetische en gesofisticeerde film.

7. Finding Nemo (2003)

Waarom zijn vissen zo populair? Omwille van Nemo natuurlijk! De lancering was misschien wat minder goed gepland. Nemo & friends moesten het opnemen tegen The Lord of the Rings: the Return of the King. Dat was een sterke tegenstander. Maar op lange termijn heeft de vis gewonnen: Nemo is nog steeds de best verkopende home video. Het is dan ook een super warme familiefilm bij uitstek, met een verhaal én grapjes die iedereen kunnen bekoren. En een tranerig momentje ook natuurlijk.

6. Inside Out (2015)

Pixar maakt gesofisticeerde films. Films waar jong en oud van kan genieten. En dat is ook duidelijk merkbaar in Inside Out: het is gedurfd, eerlijk, psychologisch complex. Heerlijk toch, die complexiteit. Dan kan je later in je hoofd nog verder van nagenieten. De film lijkt te gaan over de stem in het hoofd van een meisje, maar in realiteit is het hoofdonderwerp het onvermijdelijke van verdriet. De boodschap waarmee je na de bios mee naar huis rijdt is: omarm ook maar dat verdriet, het maakt ons een meer volledige mens.

5. Up (2009)

Zelfs na pareltjes als Ratatouille, The Incredibles en Wall-E hadden we dit niet verwacht van Pixar. Deze film laat je werkelijk nadenken over het leven zelf. En dat doet het aan de hand van het verhaal van een oudere man, Carl Fredericksen, die op zijn 78e besluit dat het eindelijk tijd is voor avontuur. Met helium ballonnen aan zijn huis wil hij naar Zuid-Amerika vliegen. De film begint humoristisch, maar mondt uit in fijne boodschappen over echte vriendschap tussen generaties.

4. Toy Story (1995)

Buzz Lightyear to the rescue! Die kreet leerden we kennen uit de eerste Toy Story. Hij zal ten eeuwigen dagen in ons geheugen gegrift blijven (misschien ook wel omdat we zo een pop, ondertussen op de zolder, hebben). Het is een simpel verhaaltje dat we zien in deze film, maar volwassenen worden er terug even kinds door. Toy Story zette de computeranimatie wel degelijk op de piëdestal van ‘big business’. Het was een briljante ingave, deze film: plastic speelgoed subtiel tot leven laten komen.

3. The Incredibles (2004)

Pixar trekt alle registers open en deze film werd in de meeste landen niet aanbevolen voor kinderen. Een superheld, Mister Incredible, moet van de overheid een nieuwe, normale identiteit aannemen. Samen met vrouw en kinderen leeft hij een gewoon leventje, dat hij al snel spuugzat wordt. In een strak spandex pak, dubieuze pseudo psychologische praatjes verkopen, het blijft bij volwassenen plakken. En het doet ons inzien wat het heldendom echt is, een ideaal maar ook een vloek.

2. Toy Story 2 (1999)

De heilige graal voor merchandise marketing: een sequel die nog beter is dan de eerste film. In de eerste film ging het over kindvriendelijke onderwerpen als vriendschap en vertrouwen, in de tweede movie durfde Pixar een stapje verder te zetten en wat volwassener thema’s aan te snijden. Het gaat over zelfvertrouwen, schoonheid en ‘samenzijn in gemeenschap’. Het feit dat de film vol grappige uitweidingen zit, doet het geheel zeker geen kwaad, integendeel.

1. Wall-E (2008)

Onze favoriet. Er ging 14 jaar werk aan vooraf vooraleer deze film, die 180 miljoen dollar kostte, gelanceerd werd. Het was een beetje een risico voor Pixar: een film met een beetje politieke lading, dat zijn we van hen niet gewoon. Wall-E is een eenzame robot die in de toekomst een totaal vernielde aarde aan het opkuisen is. De eerste 45 minuten wordt er niet in gecommuniceerd. Maar het is een fantastische film, technologisch en romantisch maar ook grappig en droevig tegelijkertijd. Het toppunt van kunnen van de filmmaatschappij Pixar.


Like it? Share with your friends!

0
Filmlijstjes.com - Redactie
Al jaren schrijven wij met liefde over streamingsdiensten, films, series, acteurs, actrices en regisseurs. Wij streven ernaar om de Nederlands grootste film en serie community te worden. Persoonlijk gek op comedy en actiefilms.

0 Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *