Drugs zijn een populair onderwerp voor films. Het excentrieke gedrag bij drugsgebruik en de bereidheid tot extremiteiten om aan een verslaving te voldoen, zijn ideale ingrediënten voor een dramafilm, maar met een andere invalshoek ook voor een komedie. De chaos en de heftige ups en downs die bij drugsmisbruik horen, zijn immers tragisch en dramatisch, maar werken ook op de lachspieren wanneer zij worden uitvergroot of in een komische context worden geplaatst. Wat zijn de tien beste films over drugsgebruik?
Inhoud
10. Enter the Void (2009)
Enter the Void is geregisseerd door Gaspar Noé die bekendstaat om films waarbij wordt gespeeld met de normale regels van het bestaan. Zo ook in Enter The Void waarin Oscar, de zwaar aan drugs verslaafde hoofdpersoon, na te zijn doodgeschoten door de politie verder leeft als geest. Zwevend boven Tokio ziet hij het verdriet en het zware leven van zijn zus die in de Japanse hoofdstad werkt als stripper, maar kijkt hij ook terug op zijn eigen door drugsgebruik gedomineerde leven.
9. Human Traffic (1999)
In de Britse komedie Human Traffic wordt een vijftal vrienden in een door drugsgebruik overgoten feestweekend geconfronteerd met al hun persoonlijke problemen. Op komische wijze komen thema’s voorbij uiteenlopend van familie- en relatieproblemen tot werkloosheid en weinig vervullende banen als ‘loonslaaf’. Het hoofdthema van de film is de in Cardiff (Wales) in de jaren 1990 dominante cultuur van drugsgebruik en jongeren die zich afzetten tegen de maatschappij.
8. Christiane F. (1981)
Christiane F. is een biografische dramafilm die een inkijk biedt in de drugsscene in Berlijn van de jaren 1970. Hoofdpersoon in deze met verschillende prijzen bekroonde film is de 14-jarige Christiane Felscherinow. Christiane groeit op in een probleemgezin en raakt via haar vriendje Detlev voor het eerst in contact met heroïne. De film, gebaseerd op het echte leven van Felscherinow zoals opgetekend in haar eveneens volop geprezen biografie, laat zien hoe Christiane vanaf dat moment steeds dieper verzeild raakt in de Berlijnse drugswereld.
7. The Basketball Diaries (1995)
The Basketball Diaries is net als Christiane F. gebaseerd op het echte leven van een jong iemand die ten onder is gegaan aan drugsgebruik. In The Basketball Diaries is dit de tiener Jim Carroll, gespeeld door Leonardo DiCaprio, die op weg lijkt om een basketbalster te worden, maar de problemen die hij onderweg ontmoet niet meer kan verdragen. Jim vlucht in de heroïne en raakt verslaafd, waarna zijn leven snel in een neerwaartse spiraal belandt.
6. Drugstore Cowboy (1989)
Biografieën zijn een populaire inspiratiebronnen voor drugsfilms: ook Drugstore Cowboy is gebaseerd op het levensverhaal van een echt persoon. Bij Drugstore Cowboy is dit een lid van een bende drugsgebruikers die hun verslaving financieren door rondreizend door het noordwesten van de Verenigde Staten apotheken en ziekenhuizen te overvallen. De film draait echter niet zozeer om de vele gepleegde misdaden, maar vooral om de persoonlijke drama’s van de bendeleden die wel (of juist niet) willen afkicken.
5. Magic Trip (2011)
Magic Trip is een documentairefilm over de schrijver Ken Kesey (onder andere van One Flew Over the Cuckoo’s Nest) die in 1964 samen met veertien gelijkgezinden, die de ‘Merry Pranksters’ worden genoemd, in een bus door de Verenigde Staten reist. Tijdens hun reis ontmoet de groep verschillende voortrekkers van de Amerikaanse culturele beweging van midden jaren 1960. Kesey en de Merry Pranksters zijn voorts enthousiaste gebruikers van LSD, amfetamine en marihuana, en introduceren deze drugs ook aan mensen die zij onderweg ontmoeten.
4. Adam & Paul (2004)
Een typisch kenmerk van komische drugsfilms is dat zij slechts een kort tijdsbestek beslaan. De film Adam & Paul gaat hier het verst in: de film laat één dag zien uit het leven van twee drugsverslaafde vrienden. Struinend door Dublin (Ierland) zoeken zij naar manieren om aan een nieuwe heroïneshot te komen. Onderweg ontmoeten zij familie, vrienden en vreemden wat tal van komische confrontaties oplevert. Zelfs het dramatische einde van de film krijgt een komisch randje.
3. Fear and Loathing in Las Vegas (1998)
In de dramatische komedie Fear and Loathing in Las Vegas trekken de journalist Raoul Duke (gespeeld door Johnny Depp) en zijn advocaat Dr. Gonzo (gespeeld door Benicio del Toro) langs de westkust van de Verenigde Staten. De oorspronkelijk journalistiek bedoelde reis ontaardt al snel in een verkenning van welhaast alle denkbare drugs die Las Vegas te bieden heeft. De film volgt de twee in hun drugsavonturen en hallucinaties. Fear and Loathing in Las Vegas heeft een hoog hate-it-or-love-it-gehalte, maar de uitbundig positieve recensies zijn in ruime meerderheid.
2. Trainspotting (1996)
Bij Trainspotting staat het gevecht van hoofdpersoon Mark Renton tegen zijn heroïneverslaving centraal. De dramafilm met zwarte humor laat zien welk effect Marks drugsverslaving heeft op niet alleen hemzelf, maar ook op zijn vrienden en familie. De film, die zich afspeelt in Edinburgh (Schotland), wordt gezien als één van de beste Britse films aller tijden. De door Britpop gedomineerde soundtrack van Trainspotting geldt zelfs mondiaal als één van de beste songtracks in films ooit.
1. Requiem For a Dream (2000)
Requiem For a Dream wordt veelal gezien als de beste drugsfilm aller tijden. Deze dramafilm laat zien hoe drugsgebruik het leven van de vier hoofdpersonen op verschillende manieren compleet verwoest. Van een eenzame weduwe die in een afvalpoging verslaafd raakt aan medicijnen en drugs tot aan de vriendin van een drugsdealer die uiteindelijk zelf aan een drugsverslaving ten onder gaat. De film wordt niet alleen geprezen om het acteertalent van met name Ellen Burstyn (die de verslaafde weduwe speelt), maar ook om de bijzondere manier van filmen van de regisseur Darren Aronofsky. Zo gebruikt hij bijvoorbeeld een split-screen om de verschillende belevingen van eenzelfde gebeurtenis uit te beelden en worden extreme close-ups met extreem uitzoomen afgewisseld om een uitstekend bij de film passende sfeer te creëren.
0 Comments