Met Mad Max begon Mel Gibson tientallen jaren geleden zijn filmcarrière. Een icoon van de film, dat valt niet te betwijfelen. Gibson is ook regisseur. Hoewel hij tegenwoordig niet meer zo geliefd is als tijdens het hoogtepunt van zijn loopbaan, is hij nog altijd een acteur waar je als filmliefhebber niet omheen kunt. Zijn charisma en veelzijdige acteertalent hebben hem groot gemaakt. Vandaar de top 15 van zijn films.
Inhoud
15. Gallipoli (1981)
Twee Australische hardlopers ambiëren een deelname aan de Olympische Spelen, maar helaas gooit de Eerste Wereldoorlog roet in het eten. Ze worden uitgezonden naar de Dardanellen om te vechten. Gibson laat onder regisseur Peter Weir zien dat hij meer dan een knappe acteur is; hij zet een indrukwekkend personage neer en dat heeft hem terecht het nodige lof opgeleverd.
14. What Women Want (2000)
In deze film spelt Mel Gibson een aimabele doch volstrekt seksistische man die geen enkele vrouw in zijn leven begrijpt. Zijn ex niet, zijn dochter niet, vrouwelijke collega’s niet en evenmin zijn frequente scharrels. Nadat hij een idioot ongeluk overleefd heeft, blijkt hij in staat de gedachten van vrouwen te kunnen lezen. Dat blijkt echter beslist geen vervelend restverschijnsel te zijn en het leidt tot hilarische scènes. De film bewijst dat Gibson niet alleen voor actiefilms geschikt is.
13. Signs (2002)
In de science fiction film Signs van regisseur Shyamalan speelt Gibson de rol van Graham Hess, een dominee die door het verlies van zijn vrouw in een geloofscrisis belandt. Hij geeft zijn baan op en hij geniet voortaan van een kalm bestaan met zijn broer en kinderen. Tot er graancirkels op zijn land verschijnen. Op zoek naar de achtergronden ervan, wordt zijn geloof nogmaals op de proef gesteld.
12. Ransom (1996)
Zoals de titel van de film al doet vermoeden, moet Gibson in zijn rol als rijke eigenaar van een vliegmaatschappij losgeld betalen om zijn gekidnapte zoon terug te krijgen. Regisseur Ron Howard heeft Gibson in de film als complete tegenpool van zijn eerdere heldenrollen neergezet: hij is bij tijd en wijle krachteloos, bang en verslagen. Aan het eind van de film is alles echter anders. Interessant is dat we in Ransom weer een geheel andere kant van Gibson te zien krijgen.
11. Conspiracy Theory (1997)
In deze film is Gibson in de rol van Jerry Fletcher tegen de overheid gekeerd en hij houdt er allerlei samenzweringstheorieën op na, waarvan er één waar blijkt te zijn. Zijn leven loopt daardoor gevaar. Hij vertrouwt werkelijk niemand behalve zijn grote liefde, gespeeld door Julia Roberts. Regisseur Richard Donner heeft Mels jongere broer Donal ook een rolletje in de film gegund.
10. How I Spent My Summer Vacation (2012)
Deze Gibson film staat ook bekend onder de titel Get the gringo. Gibson speelt die gringo, een personage dat miljoenen gestolen heeft van een beruchte crimineel. Gibson belandt in de gevangenis, waar hij een klein jongetje ontmoet dat een zeldzame bloedgroep heeft en dat is de reden dat diens leven gevaar loopt. Regisseur Grunberg heeft er een pakkende drama- annex actiefilm van gemaakt met het imponerende decor van de Ignacio Allende gevangenis.
9. Lethal Weapon 2
Hoger in deze lijst komen we het eerste deel van Lethal weapon tegen maar deel twee mag er ook zeker zijn. Het verhaal speelt zich een jaar later dan dat van deel 1 af. Gibson bindt de strijd aan met een gevaarlijke Zuid-Afrikaanse organisatie. Volop heerlijke actie en de filmmuziek van niemand minder dan Eric Clapton maakt ook indruk.
8. The Patriot (2000)
De oorlogsfilm The patriot onder regie van Roland Emmerich toont Gibson als patriot Benjamin Martin die na jaren vechten de wapens weer opneemt om zijn zoon te wreken. In de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd neemt Martin het op tegen de Britten.
7. The Year of Living Dangerously (1982)
In deze politieke thriller – wederom onder regie van Peter Weir – toont de indertijd nog in opkomst zijnde Gibson zijn veelzijdigheid. Met de juiste medespelers, onder wie Sigourney Weaver, blijkt Gibson in staat tot grootse acteerprestaties. Hij speelt de rol van intelligente en integere man indrukwekkend goed.
6. Apocalypto (2006)
Gibson is regisseur van de film zonder er zelf in mee te spelen. Zijn verhaal over de ondergang van de Maya cultuur oogstte onder historici zeer veel kritiek maar het publiek smulde ervan en ook filmrecensenten waren onder de indruk. Men meende dat Gibsons uitglijder Passion of Christ hiermee gecompenseerd was.
5. Mad Max (1979)
Gibsons debuut maakte grote indruk. In deze anti-utopie speelt hij politieagent Rockatansky die na de moord op zijn vrouw en zoon de strijd opneemt tegen een motorbende. Deze post-apocalyptische Australische film toont Gibson als tamelijk onervaren maar uitstekend acteur. Het vervolgdeel 2 was beduidend beter (zie plaats 3).
4. Payback (1999)
In Payback zien we Gibson als een amorele gewelddadige gangster. Een rol die hem zeer goed past en dat voor een man die ook heel goed het tegenovergestelde kan spelen, dus een boevenvanger. Regisseur Helgeland werd vermoord toen de opnames van de film bijna voltooid waren, dus Gibsons kapper nam die klus over. Een film noir, waarvan overigens twee versies bestaan.
3. The Road Warrior (1981)
De tweede film waarin Mad Max Rockatansky in voorkomt is in feite een stuk geslaagder dan Mad Max 1. Regisseur Miller laat Gibson in Mad Max 2 veel beter acteren. Het verhaal speelt zich enkele jaren later dan dat van de eerste film af en de inzet is de strijd om benzine.
2. Lethal Weapon (1987)
In de befaamde film Lethal weapon is Gibson een rechercheur moordzaken in LA, Martin Riggs. Ondanks zelfmoordneigingen gaat hij als Viëtnam-veteraan soms op grappige maar vaak ook absurde wijze achter moordenaars aan. Deel 1 vinden wij het best.
1. Braveheart (1995)
Gibson is steracteur in Braveheart en sterregisseur van dezelfde film. Een gewelddadige film over vechten voor wat je bent, en over vrijheid. Het gaat over het leven van de Schotse held William Wallace en diens strijd tegen de Engelsen in de dertiende eeuw.
the blood father fond ik toch zeker ook geen slechte film was weer actie en dat zie ik graag bij acteurs