Onze zuiderburen maken heel wat moois op film-vlak. En dat weten wij als goede buren te appreciëren, om maar eens een Vlaams woord te gebruiken. We vergeten even de kinderfims van fenomenen à la K3, hierbij een lijstje van de 20 beste Vlaamse films van de laatste jaren.
Inhoud
20. Brabançonne (2014)
Een Vlaamse en een Waalse harmonie zijn allebei geselecteerd voor een grote Europese finale. Maar dan overlijdt de trompettist van het Vlaamse groepje. Een transfer kan misschien de oplossing bieden. Grappige en diepmenselijke film.
19. Any Way the Wind Blows (2003)
Tom Barman (zanger van Deus) regisseerde deze prent. Hij volgt verschillende personages (meestal onbekende auteurs) doorheen hun dagelijks leven in Antwerpen. Op het einde van de film komen de verhaallijnen samen.
18. Dagen zonder lief (2007)
Felix Van Groeningen als regisseur. Het verhaal van oude ‘beste’ vrienden: 2 meisjes en 4 jongens. Na een paar jaar in New York gewoond te hebben is plots Kelly met het zwarte haar (Wine Dierickx) terug. Ze wil niet zeggen waarom. Het leven van de anderen heeft ondertussen ook niet stilgestaan. Zijn het vrienden van vroeger geworden?
17. Adem (2010)
Authentieke film van Hans Van Nuffel over de impact van de ziekte mucoviscidose op jongeren. De film gaat over twee broers Tom (Stef Aerts) en Lucas die leiden aan dezelfde longziekte. Tom worstelt met zijn ziekte en hangt rond met tuig. Dan ontmoet hij Xavier (Wouter Hendrickx), die dezelfde ziekte heeft, maar die zich gedraagt als een rasatleet. Dan overlijdt Lucas. Gelukkig kan Tom terecht bij Xavier de rasoptimist en zijn levenslust straalt af op Tom.
16. De indringer (2005)
Tom Vansant (Koen De Bouw) is wanhopig op zoek naar een spoor van zijn verdwenen dochter. Hij komt een ander meisje tegen waarvan hij van overtuigd is dat zij meer weet, ook al praat ze niet. Zo volgt hij haar tot in de Ardennen.
15. Pauline & Paulette (2001)
Lieven Debrauwer regisseert een film met in de hoofdrollen dé twee Vlaamse filmmonumenten Dora van der Groen en Ann Petersen. Pauline is een 66-jarige vrouw met een mentale leeftijd van een 7-jarige. Wanneer haar zus overlijdt waar ze tot nu toe altijd bij heeft gewoond, reist ze heen en weer tussen haar twee andere zussen. Zo beleeft ze heel wat avonturen.
14. De hel van Tanger (2006)
Gebaseerd op ware feiten, met Axel Daeseleire en een schier onkenbare Filip Peeters in de hoofdrollen. Wanneer Marcel Van Loock (Peeters) in Marokko wordt veroordeeld wegens het smokkelen van drugs, wordt duidelijk voor zijn familie in welke ellendige omstandigheden hij moet overleven in een cel in Tanger. Zijn familie doet er dan ook alles aan om hem vrij te krijgen. Pas wanneer zijn celmaat Rudy zelfmoord pleegt, zien de cipiers in dat de situatie uit de hand begint te lopen en laten ze Van Loock vrij.
13. Aanrijding in Moscou (2008)
Mocht je het niet weten, Moscou is een volkswijk in Gent. Daar rijdt Matty (een grandioze Barbara Sarafian) met haar auto tegen een truck. De veel jongere chauffeur Johnny doet zijn best om zijn excuses aan te bieden. Wanneer hij haar auto maakt, slaan de vonken over, tot verbazing van Matty’s kinderen. Maar Johnny blijkt toch niet zo een onbeschreven blad te zijn.
12. Crimi Clowns: de movie (2013)
Je moet een beetje houden van deze stijl, maar bekijk de film uit en beoordeel dan. Crimi Clowns: de movie is de opvolger van de serie. Ronny Tersago (Luk Wijns, die deze film trouwens ook regisseerde) was Clown Norry, een populaire Vlaamse showbizztopper. Die trekt geen volk meer, en Ronny en zijn crew moeten bijverdienen als inbrekers. In hun vroegere clownpakken. Die daden worden enthousiast gefilmd door de zoon des huizes (een geweldige Johnny De Mol) die net van de filmschool is getrapt. Na de slag van hun leven gaat het bergaf.
11. Paradise trips (2015)
Generatieconflicten, daar draait het eigenlijk om in deze film. Mario, (met verve neergezet door Gene Bervoets) een recent gepensioneerd buschauffeur, mijmert nog elke dag over zijn beroepsactief leven in zijn bus Paradise Trips. Die staat nu te koop, een overnemer daagt echter niet op. Tot hij op een dag gevraagd wordt een bende jongelui naar Kroatië te brengen, waar een festival plaatsvindt. Blijkt al snel dat zijn zoon, waar hij al jaren mee in onmin leeft, ook ter plekke is. Hij slaagt erin om stilletjes aan toenadering te zoeken tot zijn kleinkind. Die toenadering probeert hij ook tot zichzelf: hij maakt een pijnlijk proces door daar op die Kroatische camping.
10. Hasta la vista (2011)
Drie vrienden hebben een droom. Ze willen eens graag van bil gaan. Voor Lars, Philippe en Jozef is dit iets moeilijker te realiseren dan voor andere jongelui aangezien ze fysiek gehandicapt zijn. Philippe vindt echter de perfecte oplossing: in Spanje bestaat er een bordeel dat zich toelegt op seksuele diensten voor gehandicapten. Met het smoesje ‘wijnproefreis’ overtuigen ze hun ouders en vertrekken ze op roadtrip met een busje en een begeleider/verpleger. De film vindt een perfect evenwicht tussen moraal en grappen, tussen inhoud en inhoudsloze mopjes. En vooral, er zit heel wat vaart in, ook al is het einde bijzonder ‘triestig’.
9. Marina (2014)
Wonderlijke film gemaakt door Stijn Coninx gebaseerd op het leven van Rocco Granata. Wie zegt u? Rocco Granata, wereldberoemd in België, is een charmezanger met Italiaanse roots. ‘Marina’ is één van zijn grootste hits. In deze film zien we een jonge Rocco, die als zoon van een Italiaanse immigrant die in de steenkoolmijnen werkt, sterk in zijn schoenen moet staan om zijn droom, muziek maken, te bereiken. Matteo Simoni, die ondanks zijn Italiaanse naam Italiaans heeft moeten leren voor de film, schittert als Rocco.
8. Het Vonnis (2013)
Wanneer de moordenaar van zijn vrouw wordt vrijgelaten door een procedurefout, slaan bij Luc Segers, een succesvolle ceo, (gespeeld door Koen De Bouw) de stoppen door. Hij neemt het recht in eigen handen. Hij vindt de moordenaar en schiet hem dood. Hij wordt opgepakt en voor het gerecht gebracht. Samen met zijn advocaat stippelt hij een riskante strategie uit, die hem ofwel zal vrijspreken, ofwel levenslang doen opsluiten in de gevangenis.
7. De zaak Alzheimer (2003)
Een film met een magistraal Vlaams monument kan je wel zeggen: de acteur Jan Decleir. Vincke (Koen De Bouw) en Verstuyft (Werner De Smedt) zitten als politie duo samen op een dossier van kinderprostitutie, waarbij het slachtoffertje komt te overlijden. De huurdoder Angelo Ledda (Jan Decleir) is ze steeds een stap voor, maar leidt ze uiteindelijk naar de topman in de organisatie. Maar zijn gezondheid verslechterd snel. Duistere en obscure prent en vol knappe actiescènes. Erik Van Looy zat op de regisseursstoel.
6. Iedereen Beroemd! (2000)
Een verdiende Oscarnominatie voor de beste buitenlandse film voor Dominique Deruddere. Wanneer Jean Vereecken (Josse De Pauw) zijn baan verliest, richt hij zich helemaal op de droom van zijn dochter, namelijk beroemd worden. Marva heeft echter haar uiterlijk niet mee en zingen kan ze ook al niet. Hij neemt een drastische maatregel om zijn chouchou in de aandacht te krijgen.
5. Loft (2008)
De kaskrakerkampioen van België. In deze film van Erik Van Looy zien we het kruim van de Vlaamse acteurs: niet te missen dus. Vijf gehuwde vrienden delen een loft waar ze in het geheim hun minnaressen ontvangen. Totdat er plots een lijk wordt aangetroffen van een jonge vrouw. De kerels moeten nu uitzoeken wie het gedaan heeft en waarom. Met Koen De Bouw, Filip Peeters, Matthias Schoenaerts, Bruno Vanden Broecke en Koen De Graeve. Conclusie: veel beter dan de schabouwelijke Amerikaanse remake.
4. Ex-Drummer (2007)
Deze film is gebaseerd op het boek van een andere Vlaamse trots, namelijk de schrijver Herman Brusselmans. We zien Dries (Dries Vanhegen), het alter ego van Herman Brusselmans, als bekende schrijver toetreden tot een bandje met gehandicapte muzikanten. Zijn komst leidt tot verschillende problemen in de band. Dries weet perfect de zwakke punten te bespelen. Scherp gemonteerd (de film is opgedeeld in drie stukken) en prima muziek!
3. Rundskop (2011)
De hormonenmaffia in België. Een jonge vetmester Jacky (een grandioze Matthias Schoenaerts) leeft een geïsoleerd leventje op de boerderij. Dan raakt hij verstrikt in een hormonendeal. Demonen uit het verleden komen boven. Ontmand op jonge leeftijd door een ander kind, volgespoten met hormonen door zijn dokters om toch maar man te worden, depressies, nog meer hormonen (ingespoten bij de beesten maar ook bij Jacky), gefrustreerd over de liefde en fysieke veranderingen (Jacky is de Rundskop). Om het allemaal nog erger te maken zit de politie via een informant de mannen op de hielen. Het vettige accent van Sint Truiden (Limburg) dat in deze film gesproken wordt, moet je wel voor lief nemen. De ondertiteling komt veelvuldig van pas! Film die je met ingehouden adem uitkijkt.
2. De Helaasheid der Dingen (2009)
Naar het immens populaire boek van Dimitri Verhulst. Regie Felix Van Groeningen. Gedeeltelijk gebaseerd op ware feiten, gelukkig is alles wat we zien niet echt gebeurt. Kleine Dimitri woont met zijn vader en drie werkloze en alcoholverslaafde ooms (Potrel, Witten en Zwaren) en grootmoeder in het dorp Reetveerdegem (what’s in a name). Volledig aan lager wal geraakt, maar hun waardigheid dwingen ze af met hun vuisten en wangedrag. Dimitri maakt zich langzaam los van zijn omgeving.
1. The Broken Circle Breakdown (2012)
Met Veerle Baetens en Johan Heldenbergh in de hoofdrollen en geregisseerd door alweer Felix Van Groeningen. We zien de liefde tussen Elise en Didier, twee heel verschillende mensen. Ze spelen samen in een blueglass bandje (en ze zingen ook echt!). Hun geluk is compleet als hun dochter Maybelle wordt geboren. Zes jaar later wordt het kind echter doodziek. Hartverscheurende beelden zien we. Het koppel reageert totaal verschillend. Toch moeten ze samen vechten. Elise slaagt geraakt er niet bovenop. Op het einde zien we een wondermooi bluegrass nummer, aan het sterfbed van Elise.
0 Comments